Od pewniego czasu coraz więcej osób buduje kaflowe piece jako piękny element wykończenia pomieszczeń, ale także nadprogramowe ogrzewanie w zimne miesiące. To dzięki powracającej modzie na styl vintage. Takie konstrukcje najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, najczęściej z wnętrzem starych kamienic. Teraz coraz chętniej są one budowane. Tego typu piece robione są ze specjalnie wykonywanych kafli i niewątpliwie niektóre z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.

Poza tradycyjnymi piecami, wiele osób w ogrodach zleca budowę również wędzarnie, grille, oraz piece do pieczenia pizzy i chleba. Taka zabudowa też może być pięknym dopełnieniem ogrodu, kiedy zatroszczymy się o staranne elementy jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Zbudowanie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni najlepiej zlecić profesjonaliście. Jest to relatywnie prosta konstrukcja, mimo to trzeba wiedzieć jak muszą być poprowadzone kanały. 

Wędliny własnej roboty – wędzarnia

Wiele osób tęskni za wyjątkowym smakiem domowych wędlin. Szkoda, że oferowane przez sklepy mięsne mają niewiele wspólnego z wyrobami naszych babć. Dlatego niezwykle powszechne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które oprócz swojej funkcjonalności mogą również ładnie wyglądać. Taka zabudowa na szczęście nie wymaga za dużo przestrzeni, z tego powodu może się na nią zdecydować niemal każdy będący w posiadaniu wolnego miejsca na działce. Przed zleceniem budowy specjaliście warto przede wszystkim przeanalizować do czego dokładnie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze odmienna do mięs zwierząt domowych takich jak świnie czy drób. Z tego powodu postawienie wędzarni należy zlecić specjaliście, który będzie umiał służyć radą w najistotniejszych kwestiach. Oczywiście niezwykłym dopełnieniem takiej konstrukcji będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest bardzo urozmaicony. Drzwiczki mogą być z kratką, szybką albo zupełnie zabudowane. Także decyzja w przypadku ozdób zależy tylko i wyłącznie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

O czym warto pamiętać budując piec chlebowy w ogródku?

Mało co smakuje tak dobrze jak świeżo upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i wypieczony w ogródkowym piecu chlebowym. Mając nieco miejsca w przydomowym ogródku warto zdecydować się na taką zabudowę. W piecu chlebowym poza standardowym pieczywem można piec również placki, a także pizzę. Tak jak w sytuacji wędzarni, także budowę pieca chlebowego należy zlecić profesjonaliście, który ma doświadczenie i wie jak powinny być poprowadzone komory. Oczywiście tego rodzaju zabudowa może zostać wykonana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Zależne jest to od zasobności naszego portfela i miejsca jakim dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. Wówczas można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku można dostać drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.

Budowa wędzarni, grilla, pieca chlebowego – czy się opłaca? 

Wędzarnia, piec do pieczenia, chleba czy grill – są to konstrukcje, które można wykonać własnoręcznie używając projektów dostępnych w sieci. Jednakże należy zastanowić się – czy warto? Konstrukcja pieca nie jest zbytnio skomplikowana. Ale żeby służył on nam długie lata,  nie pękał, a surowce były odporne na duże różnice temperatur, warto go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dopasować nam odpowiednią konstrukcję do naszych wyobrażeń, ale także dopasuje surowce z których taki piec powinien być zrobiony. Zazwyczaj takie piece robione są na specjalne zamówienie, dostarczane na miejsce w częściach i następnie składane. Oczywiście cena zależy od projektu, i użytych surowców. Następnym kosztem jest również transport, którego cena zależy od dystansu.